Hoe stijgende vochtigheid te behandelen

Hoe stijgende vochtigheid te behandelen?

Stijgend vocht is een van de meest besproken en controversiële soorten vocht. Als u de debatten even buiten beschouwing laat, bent u op de juiste plek als u denkt dat u een probleem heeft met opstijgend vocht. Deze How To-gids leidt u door het identificeren van opstijgend vocht, de oorzaken en hoe u er effectief mee om kunt gaan.

Oorzaken van stijgende vochtigheid

De meeste gebouwen hebben een vorm van barrière geïnstalleerd op het lagere niveau van de muur om te voorkomen dat water op deze manier omhoog komt. Het wordt een dampdichte cursus (DPC) genoemd. Deze kunnen worden gemaakt van niet-absorberende, waterbestendige materialen zoals leisteen, bitumen en plastic, afhankelijk van de periode waarin het pand is gebouwd. Soms mislukken deze fysieke DPC’s na verloop van tijd; in oudere huizen bestaan ze misschien helemaal niet. Als u geen DPC heeft of als er bewijs is dat deze is mislukt, is er niets dat het water tegen uw muur ophoudt.

Rising Damp - Binnenmuren

Rising Damp – Binnenmuren

De meeste mensen merken voor het eerst een probleem op met optrekkend vocht op binnenmuren. Stijgend vocht resulteert vaak in vloedvlekken op uw binnenmuren tot de hoogte waar het water is bereikt. In de meeste gevallen verschijnen deze getijdenvlekken tot een meter boven de plint. In sommige zeer zeldzame gevallen kan water voorbij dit punt reizen.
De hoogte van het water hangt af van verschillende sleutelfactoren. Deze omvatten de poriënstructuur van de bakstenen en de mortel en de verdampingssnelheid. Metselwerk met een hoog gehalte aan fijne poriën zal het water hoger laten stijgen dan een met minder poriën. Stijgend vocht kan voorkomen tot 1,5 meter en zelfs hoger in een aantal zeer zeldzame gevallen.

Rising Damp – Buitenmuren

Stijgend vocht kan zowel binnen- als buitenmuren aantasten. Wanneer u op zoek bent naar bewijs van opstijgend vocht op buitenmuren, moet u opnieuw opletten voor getijmarkeringen. Mogelijk ziet u ook een deel van de mortel afbrokkelen tussen de stenen of metselwerk en ook zoutafzettingen.
Tekenen van stijgende vochtigheid
Stijgend vocht is een relatief zeldzame vorm van vocht en behandeling werkt alleen als het correct is gediagnosticeerd. Het is daarom van vitaal belang om een ​​professionele diagnose te krijgen van een gekwalificeerde landmeter – dit houdt in dat uw huis een opstijgend vochtonderzoek uitvoert, inclusief analyse van de zouten.Het kan moeilijk zijn om opstijgend vocht te onderscheiden van andere vormen van vocht zoals condensatie of binnendringend vocht. Dat gezegd hebbende, zijn de volgende enkele van de meest voorkomende tekenen van opstijgend vocht waar u op kunt letten:


Getijdenmarkeringen van zouten
Donkere plekken op muren die vochtig kunnen zijn om aan te raken – voor een betere indicatie van opstijgend vocht wilt u vaststellen dat het metselwerk / metselwerk nat is en niet alleen het pleisterwerk of behang.
Beitsen van wandbekleding, loslatend behang en blaarende verf.
Vochtige en muffe geur.
Verkleuring en fragmentatie van gips.
Rottend hout, b.v. plinten, vloerplanken, vloerbalken.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *